Η φυσιολογικές τιμές της γλυκόζης στο αίμα
κυμαίνονται από70-110mg/dl. Όταν τα επίπεδα
της γλυκόζης πέσουν κάτω απόφυσιολογικά
όρια, παρουσιάζονται τα συμπτώματα της
υπογλυκαιμίας, τα οποία περιλαμβάνουν :
•εφίδρωση
•ταχυπαλμία
•τρεμούλιασμα
•εξάψεις
•μυρμήγκιασμα
•εκνευρισμό
•αδυναμία συγκέντρωσης
•έντονο αίσθημα πείνας
•δυσκολία στην ομιλία
•εξάντληση και αδυναμία
Η υπογλυκαιμία πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και την πιο εύκολη λύση αποτελεί η κατανάλωση μικρής ποσότητας ζάχαρης διαλυμένης σε νερό ή υγρής ζάχαρης ή ταμπλέτας γλυκόζης με την οποία πρέπει να είναι πάντα εφοδιασμένος ο διαβητικός ασθενής. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή αυτή η λύση η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού φρούτων ή αναψυκτικού με ζάχαρη θα βοηθήσει στην γρήγορη επαναφορά του ζαχάρου στις φυσιολογικές τιμές. Η κατανάλωση γλυκού, σοκολάτας ή φρούτου σε περιπτώσεις οξείας υπογλυκαιμίας δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.
Εάν ο ασθενής είναι αναίσθητος ή δε μπορεί αν καταπιεί τότε θα πρέπει να γίνει ενδομυϊκά μία ένεση γλυκαγόνης (Glucagon 1 mg). Τα άτομα που συγκατοικούν με τον ασθενή θα πρέπει να έχουν εκπαιδευθεί στον τρόπο χορήγησης της ένεσης.
Τις συχνότερες αιτίες εκδήλωσης υπογλυκαιμίας αποτελούν :
•Η παράλειψη γευμάτων
•Η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων
•Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
•Η μη προγραμματισμένη ή έντονη άσκηση
•Η υψηλή δόση ινσουλίνης ή φαρμακευτικής αγωγή
Πηγή : Παγωμένου Ελευθερία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
κυμαίνονται από70-110mg/dl. Όταν τα επίπεδα
της γλυκόζης πέσουν κάτω απόφυσιολογικά
όρια, παρουσιάζονται τα συμπτώματα της
υπογλυκαιμίας, τα οποία περιλαμβάνουν :
•εφίδρωση
•ταχυπαλμία
•τρεμούλιασμα
•εξάψεις
•μυρμήγκιασμα
•εκνευρισμό
•αδυναμία συγκέντρωσης
•έντονο αίσθημα πείνας
•δυσκολία στην ομιλία
•εξάντληση και αδυναμία
Η υπογλυκαιμία πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και την πιο εύκολη λύση αποτελεί η κατανάλωση μικρής ποσότητας ζάχαρης διαλυμένης σε νερό ή υγρής ζάχαρης ή ταμπλέτας γλυκόζης με την οποία πρέπει να είναι πάντα εφοδιασμένος ο διαβητικός ασθενής. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή αυτή η λύση η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού φρούτων ή αναψυκτικού με ζάχαρη θα βοηθήσει στην γρήγορη επαναφορά του ζαχάρου στις φυσιολογικές τιμές. Η κατανάλωση γλυκού, σοκολάτας ή φρούτου σε περιπτώσεις οξείας υπογλυκαιμίας δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.
Εάν ο ασθενής είναι αναίσθητος ή δε μπορεί αν καταπιεί τότε θα πρέπει να γίνει ενδομυϊκά μία ένεση γλυκαγόνης (Glucagon 1 mg). Τα άτομα που συγκατοικούν με τον ασθενή θα πρέπει να έχουν εκπαιδευθεί στον τρόπο χορήγησης της ένεσης.
Τις συχνότερες αιτίες εκδήλωσης υπογλυκαιμίας αποτελούν :
•Η παράλειψη γευμάτων
•Η χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων
•Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
•Η μη προγραμματισμένη ή έντονη άσκηση
•Η υψηλή δόση ινσουλίνης ή φαρμακευτικής αγωγή
Πηγή : Παγωμένου Ελευθερία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου